Receptek

Sushi recept

5
(1)

Ez a japán klasszikus nemcsak látványos és finom, de friss alapanyagokkal készítve kifejezetten egészséges is. A házi sushi elkészítése meglepően egyszerű, és garantáltan igazi élményt nyújt a konyhában – és a tányéron is!

🕒 Elkészítési idő:

  • Rizs előkészítése és főzése: 35–40 perc
    (mosás, főzés 12 perc, pihentetés 10 perc)
  • Sushi-su (ízesítő keverék) elkészítése és rizs ízesítése: 5–10 perc
    (melegítés, keverés, rizs elkeverése)
  • Feltétek előkészítése: 10–15 perc
    (zöldségek, halak felvágása)
  • Sushi feltekerése (5 tekercs esetén): 15–20 perc
    (tekercsenként kb. 3–5 perc, gyakorlattól függően)
  • Szeletelés és tálalás: 5–10 perc

Összesen: kb. 70–95 perc

Hozzávalók

-500 g Sushi rizs
-kb 625 ml Víz
-120 ml Rizsecet
-3 evőkanál Cukor
-1 teáskanál
-5 db Nori lap (algalap)
Feltétek (ízlés szerint, pl.):

  • Avokádó
  • Uborka
  • Lazac,
  • füstölt lazac
  • vagy tonhal
  • Pácolt retek
  • Választhatsz bármilyen más feltétet (zöldségeket, halat, gyümölcsöket)

Szójaszósz, wasabi, pácolt gyömbér – tálaláshoz

👩‍🍳 Elkészítés lépésről lépésre

  • Rizs elkészítése:
    1. Mosd át a rizst többször hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz.
    2. Tedd egy lábasba 625 ml vízzel, fedd le és tedd rá a gázra.
    3. Forrald fel, majd alacsony lángon főzd 12 percig (ne emeld fel közben a fedőt).
    4. Zárd el, és hagyd még lefedve pihenni 10 percig.
  • Rizs ízesítése, Sushi-su (vagy sushi főzet) készítés:
    1. Keverd össze a rizsecetet, cukrot és sót, majd melegítsd fel és kavargasd, amíg a cukor és a só teljesen feloldódnak.
    2. Öntsd rá a meleg rizsre, és óvatosan keverd át. Ügyelj, hogy közel azonos mennyiségben érje a rizst minden helyen.
  • Feltétek előkészítése:
    1. Vágd csíkokra az avokádót, uborkát, halat.
  • Sushi tekerés (Futomaki - nagy tekercs):
    1. Helyezz egy nori lapot a bambusz tekerőre.
    2. Nedves kézzel teríts rizst a nori lapra (kb. 2/3-áig).
    3. Rakd a közepére a kívánt feltéteket.
    4. Szorosan tekerd fel.
  • Sushi tekerés (Hosomaki - kis/egy összetevős tekercs):
    1. Helyezz egy fél nori lapot a bambusz tekerőre. (Hajtsd, vagy törd ketté az algalapot. Akár késsel is vághatod) 
    2. Nedves kézzel teríts rizst a nori lapra (kb. 2/3-áig).
    3. Rakd a közepére a kívánt feltétet (egyet válassz).
    4. Szorosan tekerd fel.
  • Szeletelés és tálalás:
    1. Éles, nedves késsel vágd 6-8 egyenlő szeletre a sushi tekercseket.
    2. Tálald szójaszósszal, wasabival, pácolt gyömbérrel.

👉 🍣Tippek:

✅ Válaszd a beszerezhető legjobb összetevőket, majd teremtsd meg hozzá a kellő hangulatot.
✅A sushi tekerőt mindig fóliázd be, hogy legközelebb is tiszta maradjon.
✅Sushi készítésnél, és vágásnál, mindig vizezd be a kezed, illetve a kést! Különben hozzáragad a kezedhez, illetve csúnyán fogod felvágni. 
✅A sushi vágásánál figyelj arra, hogy éles késsel és "fűrészelő" mozdulatokkal vágjuk a sushit. Vághatod a tekercset 6, illetve 8 darabra is.
✅Az algalap fényes felülete mindig a sushi külseje lesz, illetve a rizst a nori lap matt oldalára tesszük.
✅A feltekerés végén már csak formázunk a bambusz tekerővel, a sushi szerkezetén már nem tudunk alakítani.

Nálunk a hozzávalókat is beszerezheted

100 darabos Prémium Nori algalap

9.990 Ft
Összetevők: alga 100%. Nori algalap, vagy Dél-Koreában Kimbap készítéséhez való algalap. Mennyiség100 darab egész algalap. Algalaponként 2,3 grammos. Kiváló minőségű, koreai algalap. A legfontosabb tulajdonsága, hogy nem szakad el sushi tekerés közben. Súlyban minimálisan könnyebb, és kevésbé van "halas" íze, mint a jelenleg piacon lévő társai.   Származási hely: Dél-Korea

Sushi ecet 150 ml

1.190 Ft
Nettó tömeg: 150 ml Összetevők: víz, cukor, fruktóz szirup, desztillált ecet, só, rizsecet (víz, jázmin rizs), élesztő kivonat. Felbontás után hűtőben tartandó, és 4 héten belül fogyasztandó!

Japán Wasabi por 30 g

1.090 Ft
JAPÁN WASABI POR Kiszerelés: 30 g Összetevők: torma (75%), mustár, tápióka keményítő, wasabi (2%). Származási hely: Japán. Útmutató: 1, tegyünk 5 teáskanál wasabi port egy csészébe/edénybe 2, adjunk hozzá 3 teáskanál vizet, majd nagyon alaposan keverjük össze 3, fordítsuk meg az edényt fejjel lefelé, és várjunk 1 percet a wasabi erőssége miatt

Pácolt gyömbér (fehér) 240 g

790 Ft
Nettó tömeg: 240 g, leszűrve: 160 g Fehér sushi gyömbér édesítőszerekkel - fenilalanin forrást tartalmaz. Összetevők: gyömbér 66,7%, víz, só, savasság szabályzó: ecetsav, citromsav, édesítőszerek: aszpartám, szacharinok, szukralóz, tartósítószer: kálium-szorbát. Származási hely: Kína

Pácolt gyömbér 240 g

790 Ft
Kiszerelés: 240 g Összetevők: gyömbér 66,7%, víz, só, tartósítószer: ecetsav, kálium-szorbát, savasság szabályzó: citromsav, édesítőszerek: aszpartám, aceszulfám k, szukralóz, színezék: antocianinok.

Sushi Készítő BASIC Csomag

8.435 Ft
SUSHI KÉSZÍTŐ BASIC CSOMAG 7 darabos készlet Minden, ami a sushi alap készítéséhez szükséges! Összetevők: Készlethiány esetén a hiányzó terméket azonos kategóriájú, minőségű és árú termékkel pótoljuk!

Sushi Nori algalap 25 g

Original price was: 1.290 Ft.Current price is: 1.070 Ft.
Kiszerelés: 25 g Összetevők: 100% alga. 10 darabos kiszerelés.  

Hogyan értékeled a receptünket?

Kattints a csillagokra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok: 1

Nincs még értékelés. Értékeld elsőként a receptet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük